torsdag den 18. august 2011

Av min arm og hjemmelavet æblemarmeladeFaktisk er det ikke min arm der er problemet, det er mine tænder - og nu også min bankkonto. Jeg har været til tandlægen for første gang i 4½ år.


Jeg har stort set hele mit liv været panisk angst for tandlæger. Bare jeg ser en af de der blå-grønne eller gammelrosa kitler får jeg koldsved og gele i knæene og hvis jeg så meget som fornemmer lugten af tandlæge så er det lige før jeg besvimer.


Problemet er nok at jeg har haft rigtig mange uheldige oplevelser med mine tænder som barn. Da jeg var nogle få år gammel, lavede jeg en saltomortale på min mors cykel, hvor jeg sad i en cykelstol foran. Jeg stak min fod ind i forhjulet så cyklen slog en kolbøtte og jeg slog begge fortænder ud da jeg ramte jorden.

Så var der den gang hos skoletandlægen hvor jeg skulle bores. Jeg fik en bedøvelsessprøjte og de gik i gang. Jeg begyndte dog straks at klage mig for det gjorde virkelig ondt, men tandlægen fortsatte. Da jeg begyndte at tude fik jeg skældud og besked om at jeg bare skulle tage mig sammen. Da de var færdige opdagede hun at bedøvelsen var for gammel og slet ikke havde virket...


Jeg har haft en tand der rådnede op indefra fordi plomben røg ud og de ikke ville sætte en ny i og så har jeg haft togskinner i over 5 år. Alt i alt er der langt mellem solstrålehistorierne, men jeg har besluttet mig at gøre noget ved skrækken, så jeg bestilte den store omgang med bor og bedøvelse og hele svineriet (og min kæreste har lovet at holde mig i hånden). Så nu vil jeg forkæle mig selv med noget lækker og billig æblemarmelade - som nogen måske vil kalde æblegrød, men jeg bruger det som marmelade oven på ost eller på friskbagt brød med smør.


Æblemarmelade
  • 10 eller flere æbler, skrællet, skåret ud og renset for kernehuse
  • 3 spsk sukker
  • vanillesukker og evt. en halv vanillestang
  • citronsaft
  • atamon (hvis du regner med at det skal gemmes i længere tid)
 Æblerne skæres ud og puttes i en gryde med en lille smule vand og sukker og vanille. Vandet skal ikke dække æblerne, men kun lige være et par cm over bunden så det ikke brænder på. Æblerne falder ret meget sammen når de bliver kogt, så hvis der er for meget vand, kommer det ikke til at smage af noget, og det bliver en tynd omgang sjask.


Har du ved et uheld kommet for meget vand i, og er begyndt at koge æblerne, så lad være med at hælde det fra. Så mister du bare smag. Lad det i stedet koge ind, så er der ingen is på koen.


Lad hele herligheden koge til æblerne er helt møre og smag til med citron. Hvis det skal holde et stykke tid, så skold et glas og følg anvisningen på Atamon-flasken. Hvis ikke, så kan et almindeligt glas bruges. Det plejer ikke at holde længe hjemme hos mig, så der er ingen grund til at gennemgå det besvær.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar