torsdag den 11. august 2011

Var det virkelig det? Og boller med æbler og chokoladeDet var hurtigt at sommeren sagde farvel. Eller måske ikke helt. Det er nok for tidligt at sige noget definitivt om den sag, men som vejret ter sig, så kommer jeg helt i efterårshygge-humør. Det eneste jeg har lyst til lige nu (hvor jeg burde have lyst til at designe tryksager og hjemmesider) er at hygge indendørs med store, tykke hjemmestrikkede sokker, noget håndarbejde og en utømmelig kop kakao med skumfiduser. Eller måske bare lækre æble-chokolade-boller med en kop hjemmebrygget te til.

Og den skal være hjemmebrygget, men rigtige teblade og teæg/pose. Jeg giver ikke meget for færdige tebreve, det smager sgu ikke rigtig af te. Det eneste jeg nogen gange køber som breve er myntete, som er min favorit. Det er måske meget at gå op i lidt varmt vand med tørre blade i, men jeg kommer fra et hjem hvor der bliver brygget meget te... Meget... Hver morgen bliver der cirka drukket to kander, og så bliver der lavet en ekstra til i løbet af formiddagen. Omkring klokken 14:00 er der altid en eller anden der spørger "Hey? Er det ikke mere te?!" og så går brygmesteren i gang med en ny kande. Og så skal man jo også have en kop til at hygge sig med om aftenen når der er familiehygge ved flimmerkassen.

Okay... Sidespor! Det var efterår og ikke min families te-vaner jeg ville snakke om. Efterår er efter min mening den bedste af alle årstider. Jeg bliver hvert år fuldkommen forundret over hvordan træerne skifter farve, og det ligner et flammehav når jeg kigger ud over mosen bag den bygning jeg bor i. Og kastanjer. Jeg elsker at samle smukke, blanke, mahognifarvede kastanjer og pynte med dem i skåle og på hylder. Jeg har ikke engang noget imod at vejret skifter, for jeg elsker elsker elsker alt mit vamsede, strikkede, bløde tøj. Og så er der den helt specielle duft af efterår man kan mærke når vinden blæser og giver røde kinder.

Jeg kunne nok blive ved, men i stedte vil jeg smide en opskrift på æble-chokolade-boller som jeg første gang fik for et par år siden på en kæmpe liverollespils-lejr i Tyskland.

Æble-chokolade-boller fra Hannover
  • en pose hvedemel (2 kilo, men du skal nok ikke bruge det hele)
  • lunkent vand, cirka en halv liter
  • gær en kvart pakke (cirka 10 gram)
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk sukker
  • 100 g mørk chokoalde, groft hakket (mere, hvis du er en chokoladegris)
  • 4 - 5 æbler, skrællet og skåret ud i små bidder
  • evt. kanel eller kardemomme hvis du vil have bollerne lidt krydrede
Okay, det er ingen kunst at bage brød! Tricket er at være opmærksom og mærke efter hvordan dejen har det. Grunden til at det altid gik galt for os i hjemkundskab, og det endte med at det mere lignede kanonkugler end boller, var at vi fulgte opskriften slavisk. Det skal man ikke. Mel har forskellig evne til at suge vand, alt efter hvor længe det har stået i skabet, hvordan det er produceret og mange andre ting.

Anyways! Vandet skal være håndlunkent. For varmt, så dræber du gæren og for koldt, så udvikler gæren sig ikke. Brug din lillefinger til at vurdere temperaturen. Bland så vand, gær og salt, og rør rundt til gæren er opløst. Tilsæt æblestykker og hakket chokolade og begynd så med melet, lidt af gangen. Hvis du er heldig, har du sådan en nymodens røremaskine til at gøre det hårde arbejde... Det har jeg desværre ikke (*hint-hint*).

Hvis du bruger maskine, kan du se at dejen er klar når den slipper skålen og samler sig som en stor, blød, og nogenlunde glat klump. Hvis du bruger håndkraft kan du begynde at ælte dejen med fingrene når dejen nogenlunde nemt slipper skålen og ikke sidder alt for fast på fingrene. Dej skal æltes i 10 - 15 minutter for det bedste resultat.

Du må endelig ikke give dejen for meget mel. Hellere at den er lidt for klistret, end at du når til det punkt hvor det ligner en støvet betonklods. Den skal være blød og elastisk (prøv at tage med din ene hånd og masser din underarm. Cirka sådan skal det føles).

Læg dejen i skålen (hvis den ikke allerede er der) og dæk med husholdningsfilm. Et rent viskestykke kan også gøre det. Nu skal dejen hæve i mindst tre kvarter, men gerne mere end en time. Den tid kan du jo bruge på at rydde op. Og jeg bruger alt for meget plads på at beskrive noget relativt simpelt, men for mange er det et kæmpe mysterie at bage brød, og det er det altså bare slet ikke.

Når dejen er hævet skal der formes boller som sættes på en bageplade beklædt med bagepapir. Du kan bruge hænderne eller en ske (som når man laver frikadeller) som du af og til dypper i vand, så dejen ikke hænger fast. Efterhæv bollerne i 3 kvarter (det er længe, men det er ventetiden værd) og pensl dem med æg, mælk, kold kaffe eller bare vand. Bag dem i ovnen ved cirka 200 grader i 10 - 15 minutter. Bagetiden varierer meget alt efter hvor store bollerne er, og hvor god din ovn er.

Nydes friskbagte med smør og evt. hjemmelavet æblemarmelade (som jeg vil blogge om senere).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar